Det finns en massa barn i landet som vill utöva sport, men som av en eller annan anledning inte kan göra det och oftast beror det på att föräldrarna inte har rås att köpa den sportutrustning som sporterna kräver. Men nu finns en bank där du kan låna sportutrustning för att i alla fall låta barnen prova på sporten de är intresserade av – enda villkoret är att du lämnar tillbaka utrustningen i gott skick.

På http://www.nordicsport.se/ kan föreningar och olika lag köpa in sportutrustning så att både barn, ungdomar och vuxna får möjlighet att kunna utöva sin sport. Där kan man köpa allt från fotbollsmål och sarger för hockey till produkter för friidrott och olika typer av bandyutrustning. Men vad man däremot inte kan köpa där är utrustningen som ungdomarna behöver själva för att utöva sporten såsom fotbollsskor, innebandyklubbor och hockeymasker med mera. Som tur är finns det på andra platser att köpa, men dessvärre är det något som alla kanske inte har råd att spendera pengar på. Då finns initiativet GeBortTillSport som kommer till undsättning. Hela 29 ton sportutrustning har skänkts genom denna insamling från totalt 57 olika svenska orter, vilket bland annat tidningen DT uppmärksammat. Men vad är det för initiativ då? Det är en insamling till förmån för barn och unga dit man kan skänka sina begagnade sportutrustningar och attiraljer så att någon annan kan få nytta av dem – sen delas dessa ut till personer som inte har råd att köpa ny utrustning själva.

Sportutrustning kan hämtas hos Fritidsbanken

En annan sak som initiativet GeBortTillSport har medfört är att initiativet har gett upphov till fritidsbanker runt om i landet. Dessa är ställen där man kan låna utrustning om man inte har den själv, och det är inte bara för barn. Alla som vill får lov att låna utrustning och kanske ta chansen att prova på en ny sport, skriver Sveriges Radio. I Malmö kan man lämna in allt från rullskridskor och skateboards till mer traditionell utrustning såsom fotbollsskor och hockeyutrustning. Tanken här är att alla, oavsett storlek och ålder, ska kunna låna utrustning för att kunna bli mer aktiva. Något som säkerligen kommer som en lättnad för de föräldrar som tvingats neka sina barn delaktighet i olika sportföreningar av ekonomiska skäl, för nu behöver man inte köpa nytt längre tack vare banken. I stället kan man låna, och i Malmö är det totalt 14 dagar man får ha utrustningen innan den måste tillbaka igen, skriver Sydsvenskan, och det räcker i alla fall för att kunna testa på en sport eller vara med på uttagningen till ett fotbollslag – utan att föräldern behöver spendera ett öre på sportattiraljer innan det är säkert att barnet vill börja med sporten.