Sverige är kanske inte en löparnation på samma sätt som exempelvis Kenya är idag. Däremot har vårt avlånga land fostrat många skickliga löpartalanger genom åren. Gunder Hägg och Arne Andersson är bara två exempel bland flera.

Idag utmärker sig Sverige kanske framför allt genom det stora antalet löptävlingar, som anordnas över allt i landet. Fler än någonsin deltar i dessa, som för det mesta samlar alla från motionärer till den yppersta världseliten. Några exempel på sådana tävlingar följer här.

Göteborgsvarvet

I maj varje år genomförs ett av världens största halvmaraton i Sveriges andra stad. 2013 hade Göteborgsvarvet 64 169 deltagare, varav 45015 fullföljde loppet. Sträckan gör verkligen skäl för namnet: deltagarna startar på Slottskogsvallen, springer genom Majorna och över Älvsborgsbron till Hisingen. Där springer löparna på norra älvstranden, förbi Lindholmen och sedan över Göta Älvbron, in i centrum av Göteborg. Via Kungsportsavenyn och Götaplatsen når löparna sedan tillbaka till Slottskogsvallen, där målet finns. Den sammanlagda sträckan är 21 097,5 meter.

Lidingöloppet

Världens största terränglopp arrangeras på Lidingö öster om Stockholm första helgen i oktober varje år. Detta lopp ingår, tillsammans med Vasaloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen, i En svensk klassiker, och betraktas av många som den jobbigaste delen. Huvudloppet kallas MK30, vilket syftar på att det är öppet för både män och kvinnor, och att den löpta sträckan är ungefär 30 kilometer. Den exakta längden varierar dock något beroende på i vilken grupp man startar. För de allra flesta deltagare är den 30250 meter. Eftersom framkomligheten varierar stort beroende på vädret går det inte att jämföra tider från olika år.

Stockholm Marathon

Det arrangeras många marathonlopp i Sverige årligen, men det som lockar flest deltagare, både motionärer och elit, är huvudstadens marathon, som äger rum i slutet av maj eller i början av juni. Loppet springs i två varv genom stora delar av centrala Stockholm, med start utanför Stockholms stadion, och målgång inne på stadions bana.